En ritning av ett hus är i skala 1:50.
a) Hur långt är ett rum i verkligheten om det är 6 cm långt på ritningen?
b) Hur långt är rummet på ritningen om det är 6 m i verkligeheten?
Förminskning: När vi ska rita av något som är stort i verkligheten behöver vi förminska det. Om vi använder oss av en skala så kan vi veta exakt vilken siffra vi menar i verkligheten men ändå få plats att rita den på ett papper. Detta är användbart vid ritningar av hus, bilar och båtar men också till kartor. Om jag ska rita en förminskning av ett pingisbords yta så så måste jag krympa måtten så att det passar på mitt papper. Om pingisbordet är 2×3 meter skulle jag kunna krympa måtten 10 gånger så att jag får måtten 20 cm x 30 cm istället. Då får jag skalan 1:10. Verkligheten är 10 gånger större.
Förstoring: Ibland behöver vi göra saker större för att lättare kunna studera detaljer eller för att förstå deras struktur. Med hjälp av en skala kan vi göra detta på ett exakt sätt. Detta är särskilt användbart i vetenskapliga sammanhang, som mikroskopiska studier, eller i modellbygge där detaljerna är viktiga. Om vi tar ett exempel med en myntsamling och vill studera detaljerna på ett mynt som är 2 cm i diameter, kan vi förstora det 5 gånger för att få en diameter på 10 cm. Då använder vi skalan 5:1. I det här fallet är verkligheten 5 gånger mindre än vår förstorade modell.
När det gäller huset ovan så vet vi att skalan är 1:50. Det betyder att huset är förminskat 50 gånger. Huset är alltså 50 gånger mindre på ritningen än i verkligehet och 50 gånger större i verkligheten än på ritningen.
a) 6 cm · 50 = 300 cm eller 3 meter
b) 6 meter = 600 cm. 600cm/50=12 cm